• 1403/01/06
  • ارسال شده توسط: همراه حساب
  • بخش: مقالات

در این مقاله از همراه حساب قصد داریم نکات طلایی هنگام نوشتن چک را مورد بررسی قرار دهیم، جهت مشاهده مطالب با ما همراه باشید.

نکات طلایی هنگام نوشتن چک

مقدمه و تعریف چک

در این مقاله از همراه حساب قصد داریم در مورد چک و نکات طلائی آن هنگام نوشتن بحث کنیم، چرا که مرکز آموزش و کارآفرینی همراه حساب در تلاش است که با آموزش های رایگان و اقتصادی حسابداری و موارد لازم روزمرگی اقتصادی راه را برای ورود به بازار کار حسابداری آسان کند. شما هم میتوانید آموزش حسابداری مرکز همراه حساب را با کلیک کردن در این قسمت دنبال کنید و بهره‌مند شوید.

چک چیست؟ 
چک به معنی برگهٔ تاریخ‌ دار و دارای ارزش مالی است که معمولاً برای خرید در حال و پرداخت در آینده استفاده می‌شود. چک، یک سند است که به موجب آن، صادرکننده چک، پولی را که نزد دیگری دارد تمام یا بخشی را به سود خود یا ثالث مسترد می‌دارد و دارنده ی آن تضمینی جز اعتبار صادر کننده ی آن ندارد. 
چک به عنوان یک برگه تجاری با ارزش، هر لحظه ممکن است، مورد سوء استفاده و کلاهبرداری قرار بگیرد. بنابراین لازم است، نکات طلایی در نوشتن چک را یاد بگیریم تا دچار ضرر و زیان‌های مالی کلان نشویم. 

نکات طلائی هنگام نوشتن چک

مبلغ چک را هم به عدد و هم به حروف بنویسید 
این یک قاعده کلی است. همیشه در هنگام نوشتن چک تاریخ و مبلغ چک را هم به‌ صورت عددی و هم به حروف بنویسید. در مورد مبلغ چک می‌توانید برای اطمینان بیشتر مقدارش را به تومان هم به‌ صورت عددی و هم حروف بنویسید. این کار نه خجالت‌آور است و نه وسواسی بودن شما را نشان می‌دهد و دقیقاً برعکس نشان می‌دهد شما کارتان را بلد هستید. اگر از کسی چک می‌گیرید و مبلغ را به‌ صورت عددی یا حروف ننوشته از او بخواهید که این کار را انجام دهد تا احیاناً در زمان نقد کردن با مشکلی مواجه نشوید. 


چسب شیشه‌ای فراموش نشود 
مهم نیست که شما یک شرکت بزرگ بازرگانی دارید یا یک واحد تجاری در یک پاساژ. مهم نیست که مبلغ چکی که می‌نویسید چقدر است و به کسی که چک را به او می‌دهید چقدر اعتماد دارید. روی مبلغ چک چسب نواری (شیشه‌ای) بچسبانید و با ناخن روی آن خط بیندازید. به این صورت اگر هرکسی تلاش کند تا چسب را از روی چک جدا کند جوهر هم از چک جدا شود و امکان جعل بسیار کاهش پیدا کند. 

اطلاعیه مهم درباره قانون جدید صدور چک - تابناک | TABNAK
فقط از یک خودکار استفاده کنید 
این یک قاعده دوطرفه است که اگر با آن آشنا نباشید چه چک بکشید و چه چک بگیرید می‌توانید به دردسر بیفتید. هیچ‌ وقت برای نوشتن چک از بیش از یک خودکار استفاده نکنید. چرا که در این صورت اگر جاهلی این چک را دست‌ کاری کند بعداً می‌ تواند ادعا کند که خودکار سومی هم وجود داشته و بیش از دو خودکار برای نوشتن چک استفاده شده است و عملاً شما را در یک دردسر حقوقی خیلی سنگین می‌اندازد. از آن سمت هم مراقب باشید که چکی که با دو خودکار نوشته شده است را اصلاً قبول نکنید. چراکه ممکن است صادرکننده چک با سوءاستفاده از این شرایط به بانک اعلام کند که مبلغ اصلی چکی که صادر کرده رقم دیگری است و شما بابت نقد کردن چکتان دچار یک دردسر اساسی شوید. بنابراین هرگز ریسک نکنید و چک نوشته ‌شده با دو قلم را قبول نکنید. 

 

کتاب و جزوه‌های رایگان حسابداری همراه حساب با ارائه مطالب تخصصی و جامع، به شما کمک می‌کنند تا مفاهیم پیچیده حسابداری را به راحتی و با درک کامل فراگیرید. با دسترسی به کتاب و جزوه‌های رایگان حسابداری همراه حساب، به راحتی می‌توانید دانش و توانایی‌های خود را تقویت کرده و به اهداف خود نزدیک تر شوید.

 

تاریخ چک 
یکی از مهم ‌ترین قسمت‌های چک تاریخ آن است همان طور که می‌دانید بانک‌ها از پرداخت چک بدون تاریخ خودداری می‌کنند، چون بانک موظف شده است وجه چک را در تاریخ معین به دارنده آن پرداخت کند. 
برای درج تاریخ باید تاریخ را هم به عدد و هم به حروف بنویسید. بهتر است پس از نوشتن تاریخ روی آن قسمت را چسب نواری بزنید، تا امکان تغییر تاریخ وجود نداشته باشد. 
هنگام رد و بدل شدن چک در قراردادها، اگر تاریخ چک شما با تاریخ تحریر قرارداد یکی باشد، می‌توانید آن را به صورت کیفری دنبال کنید، ولی اگر تاریخ بعد از تاریخ قرارداد باشد، چک شما وعده دار و حقوقی است.  
 
نام گیرنده چک 
در این قسمت باید نام فردی که می‌ تواند وجه چک را در تاریخ مشخص شده دریافت کند را بنویسید. اگر در وجه فردی مشخص باشد فقط همان شخص می‌تواند آن را وصول کند یعنی اگر چنین چکی مفقود شود یا به سرقت برود، قابل نقد شدن نیست. ولی چکی که در وجه حامل صادر شده باشد، بعد از پشت نویسی توسط هر شخصی قابل نقد شدن است حتی شخصی که چک را از روی زمین پیدا کرده باشد. 
چک‌های در وجه حامل گاهی چندین دست می‌گردند تا در تاریخ سر رسید چک به بانک می‌روند و معمولاً توسط شخص ناشناسی نقد می‌شوند؛ بنابراین لازم است که در مورد چک‌هایی که در وجه حامل هستند، دقت و محکم کاری بیشتری انجام دهیم؛ بنابراین بهتر است در قسمت نام گیرنده از نوشتن عبارت در وجه حامل خودداری کنید. 
اگر در معاملات چکی را گرفتید که در وجه حامل است و کسی که از او چک را گرفته اید آن را صادر ننموده است، حتماً شماره آن شخص و نام وی را پشت چک بنویسید تا بعداً در صورت لزوم قابل پیگیری باشد. 
پس از درج نام شخص، برای اطمینان بیشتر، می توانید بنویسید که چک برای چه چیزی صادر شده است، مثلا بنویسید در وجه فلانی برای خرید یک دستگاه آپارتمان. هر بخش چک که با دست چیزی می نویسید، جای خالی نگذارید و جاهای خالی را با خطوط ممتد ببندید و یا با ضربدر این کار را انجام دهید.