- 1403/06/17
- ارسال شده توسط: همراه حساب
- بخش: مقالات
در این قسمت از مقاله همراه حساب قصد داریم در مورد نحوه استعلام سوابق مالیاتی و مراحل آن بحث کنیم، جهت مشاهده مطالب با ما همراه باشید.
راهنمای مطالعه
مقدمه
در این مقاله قصد داریم در مورد بدهی مالیاتی و نحوه استعلام و پرداخت سوابق مالیاتی صحبت کنیم. با توجه به اینکه امروزه سامانه های مختلفی جهت خدمات مالیاتی ایجاد شده و دیگر مثل گذشته نیازی به مراجعه حضوری به ادارات و سازمانها نیست، لازم است تا فرآیند استعلام و پرداخت بدهی مالیاتی را فرا بگیریم تا ناآگاهیمان باعث نشود دچار جرائم و محدودیت های مختلف شویم.
بدهی مالیاتی چیست؟
به مالیات تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی گفته می شود که در موعد مقرر اقدام به پرداخت نشده است. به عبارت دیگر زمانی که قسط بندی مالیاتی انجام شود، مالیات شما تا زمانی که تسویه آن انجام نگردد، به عنوان بدهی در نظر گرفته خواهد شد. داشتن بدهی مالیاتی تبعات منفی برای شرکت و کسب و کارتان دارد زیرا در سابقه مالک شرکت درج میشود. همچنین مشکلات متعددی اعم از جریمهها و محدودیتهای شغلی برای شرکت ایجاد میشود که برای کارنامه شرکت خوب نیست.
مشاهده سوابق مالیاتی با کدملی
- ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir
- ورود با نام کاربری و رمز عبور(اشخاص حقیقی با کد ملی ،اشخاص حقوقی با شناسه ملی یا کد یکتا)
- وارد کردن کد 6 رقمی پیامک شده از سوی سازمان مالیاتی
- کلیک بر روزی گزینه درخواست و انتخاب استعلام بدهی مالیاتی
- وارد کردن کد ملی و مشاهده سوابق مالیاتی
استعلام بدهی مالیاتی
استعلام بدهی مالیاتی اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی برای مشاهده سوابق مالیاتی خود باید طبق روش بالا وارد سامانه امور مالیاتی کشور شوند و مراحل را انجام دهند. اشخاص حقیقی فرصت دارند تا ۳۱ خرداد ماه هر سال اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال کنند. اگر طبق موعد مقرر اقدام به پرداخت مالیات نکنند، مشمول جریمه و یا حتی ممنوعیت خروج از کشور میشوند.
استعلام بدهی مالیاتی کارمندان
کارمندان برای پرداخت مالیات نیاز به استعلام از سامانه امور مالیاتی ندارند و به طور خودکار توسط شرکتی که در آن مشغول به کار هستند، مالیات حقوقشان کسر میشود. افراد شاغل در بخش دولتی هم قبل از واریز حقوق، مالیاتی مشمول حقوق آنها کسر و به خزانه دولت واریز میگردد.
استعلام بدهی مالیاتی اشخاص حقوقی
اشخاص حقوقی یعنی سازمانها یا شرکتها باید شناسه ملی یا کد یکتا برای ورود به درگاه سازمان مالیاتی کشور را داشته باشند. سپس طبق ۵ مرحله بالا برای مشاهده سوابق مالیاتی خود اقدام کنند. اشخاص حقوقی موظف هستند تا پایان ۳۱ تیرماه هر سال برای پرداخت مالیات خود اظهارنامه مالیاتی تنظیم کنند. اگر پرداخت مالیات به موقع نداشته باشند، برای کسبکارشان محدودیت ایجاد میشود و مشمول جریمه میشوند.
مطالب مرتبط: آموزش نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی حقیقی
مراحل استعلام بدهی مالیاتی برای شرکتهای سهامی خاص
شرکتهای خصوصی زیرمجموعه اشخاص حقوقی محسوب میشوند که نحوه استعلام مالیات آنها نیز با شناسه ملی است. شرکتها میتوانند با داشتن شناسه ملی و اطلاعات هویتی وارد سامانه امور مالیاتی شوند و بدهی مالیاتی خود را استعلام و پرداخت کنند.
توجه داشته باشید که داشتن بدهی مالیاتی مشکلات مختلفی را برای شرکت و صاحبان آن ایجاد میکند؛ زیرا بدهی در سابقه مالک شرکت نوشته میشود. همچنین مشکلات متعددی اعم از جریمهها و محدودیتهای شغلی برای شرکت ایجاد میشود که برای کارنامه شرکت خوب نیست.
استعلام مالیات سکه با کد ملی
طبق قانون افرادی که از سال ۱۳۹۷ به بعد انواع سکه را از بانک مرکزی خریده باشند، مشمول پرداخت مالیات سکه هستند. خرید سکه از بانک مرکزی ارزانتر از بازار آزاد است و فروش آن سودده است. مالیات سکه باعنوان نوعی مالیات بر درآمد، هر ساله نرخ مشخصی دارد؛ البته تعدادی مشخصی از سکه معاف از مالیات خواهد بود و نیازی به محاسبه مالیات نیست. اما طبق آخرین اخباری که توسط سازمان مالیاتی اعلام شده، مالیات سکه عبارت است از:
- تا 5 قطعه سکه مشمول مالیات نیست.
- نسبت به مازاد 5 سکه تا میزان 15 سکه به ازای هر قطعه سکه 9.600.000 ریال مالیات مقطوع.
- نسبت به مازاد 15 سکه تا میزان 25 سکه به ازای هر قطعه سکه 12.800.000 ریال مالیات مقطوع.
- نسبت به مازاد 25 سکه تا میزان 105 سکه به ازای هر قطعه سکه 16.000.000 ریال مالیات مقطوع.
توجه داشته باشید مشاغلی که حسب سوابق پرونده یا مجوز صادره برای خرید و فروش سکه را دارند، مشمول این دستورالعمل نیستند.
برای مشاهده ویدئوهای رایگان حسابداری همراه حساب همین الان کلیک کنید.
عواقب عدم پرداخت بدهی مالیاتی
افراد حقیقی یا حقوقی که بدهی مالیاتی دارند، مشمول جریمه و محدودیتهای مختلفی از جمله جریمه مالی، چند برابر شدن مالیات، حبس، عدم دریافت بخشودگی و تخفیفات مالیاتی، باطل شدن پروانه کسب، باطل شدن مجوز شرکت و ممنوعالخروجی از کشور خواهند شد. در واقع در مورد افراد حقوقی، این مدیریت و ریاست شرکت و مجموعه هستند که باید این عواقب را تحمل کنند.
بهتر است بدانید مدت ممنوعالخروجی مالیاتی ۶ ماه است ولی ممکن است به صلاحدید دادگاه این مدت تمدید شود. باید توجه داشت مدت زمانی که فرد امکان اعتراض به ممنوعالخروجی را دارد تا ۲۰ روز بعد از صدور حکم است که این امر ممکن است اجرای حکم را به تعویق بیاندازد یا لغو کند.
جمع بندی
اگر شما هم صاحب کسب و کاری هستید و مشمول مالیات میباشید بهتر است در استعلام و پرداخت بدهی خود به سازمان امور مالیاتی تعلل نفرمایید تا بتوانید از بخشودگی ها و معافیت های مالیاتی و دیگر مزایا بهره مند شوید. در این مقاله از همراه حساب، انواع روش های استعلام و پرداخت مالیات اشخاص حقیقی وحقوقی بیان شد. امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان مفید و ثمربخش بوده باشد.