- 1403/07/01
- ارسال شده توسط: همراه حساب
- بخش: مقالات
در این قسمت از مقاله همراه حساب قصد داریم در مورد بیمه بیکاری و شرایط دریافت آن بحث کنیم، جهت مشاهده مطالب با ما همراه باشید.
راهنمای مطالعه
مقدمه
یکی از پوششهای بیمه تامین اجتماعی بیمه بیکاری است و برای حمایت از افرادی که بدون اراده خود و به صورت موقتی کار خود را از دست داده اند در نظر گرفته شده است. بیمه شدگان تامین اجتماعی که در ارگان های دولتی یا خصوصی کار می کنند، در زمان از کار افتادگی موقت، می توانند تا زمان رسیدن به نقاهت کامل، از مزایای بیمه بیکاری بهرهمند شوند. در این مقاله از همراه حساب به بررسی کامل بیمه بیکاری می پردازیم و به سوالاتتان در این باره اعم از شرایط دریافت بیمه بیکاری، مراحل ونحوه دریافت بیمه بیکاری، حقوق بیمه بیکاری و ... پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.
بیمه بیکاری چیست؟
مطابق قانون بیمه بیکاری،شرط اصلی دریافت این بیمه برای آن دسته از بیمهشدگانی است که بدون میل و اراده بیکار شده و آماده به کار باشند. در حال حاضر ملاک اصلی برای حمایتهای قانونی از بیمهشدگان بیکار، غیر ارادی بودن بیکاری آنها و داشتن ٦ ماه حق بیمه است؛ و تنها افرادی که به صورت غیر ارادی از کار بیکار شدهاند میتوانند از مقرری بیکاری استفاده کنند. درضمن بیمه بیکاری به بیمهشدگان بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد هم تعلق نمیگیرد.
تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری ،برعهده ی گروهی متشکل از نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی، تعاون و سازمان تأمین اجتماعی است و پس از تایید ادارات نامبرده شده شعب تامین اجتماعی برای برقراری و پرداخت مستمری بیکاری برای بیمهشدگان اقدام میکنند .
گفتنی است متقاضیان بیمه بیکاری حداکثر ٣٠ روز بعد از بیکاری فرصت دارند موضوع را به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی اطلاع دهند و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه آن اعلام نمایند.همچنین شرکتی که فرد در آن مشغول بوده است نیز باید نام این فرد را در زمان ارسال لیست بیمه حذف کند تا امکان دریافت بیمه بیکاری برای فرد وجود داشته باشد.
شرایط پرداخت بیمه بیکاری
برای دریافت بیمه بیکاری باید فرد دارای شرایط زیر باشد:
- مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی باشند.
- تبعه کشورهای خارجی نباشند.
- مستمری بگیر بازنشسته و یا از کارافتاده کلی نباشند.
- دارای حداقل ٦ ماه سابقه پرداخت حق بیمه باشند.
- در زمره صاحبان حرفه و مشاغل آزاد و بیمه شدگان اختیاری نباشند.
- از محل کار اخراج شده باشند.
- داشتن یک سال قرارداد کار با پرداخت حق بیمه.
سایت آموزشی همراه حساب با سابقه چندین سال آموزش در حوزه های مختلف حسابداری به شما کمک میکند مفاهیم پیچیده حسابداری را از مبتدی تا پیشرفته به صورت گام به گام و تخصصی فرا بگیرید.
فاصله بین دو بیمه بیکاری چند سال است؟
از لحاظ قانونی هیچ محدودیتی نه برای تعداد دفعات استفاده از بیمه بیکاری و نه برای فاصله بین تعداد دفعات استفاده از آن وجود ندارد. به طور مثال اگر شما پس از مدتی دریافت مستمری بیکاری دوباره به کار برگشتید، باید درخواست قطع بیمه بیکاری بدهید. در صورتی که پس از سپری شدن مدت زمانی (تفاوتی ندارد که چقدر باشد) دوباره بیکار شدید میتوانید دوباره درخواست دریافت مستمری بیکاری دهید. طبق قانون بخشنامه بیمه بیکاری هیچ محدودیتی از لحاظ تعداد دفعات دریافت مستمری بیکاری وجود ندارد. در مورد شرایط دریافت بیمه بیکاری برای دفعه دوم نیز دقیقا شبیه به شرایط دریافت آن در دفعه اول است.
سوالات متداول در مورد بیمه بیکاری
شرایط دریافت بیمه بیکاری برای بار دوم چگونه است؟
تفاوتی ندارد که برای بار چندم میخواهید از مستمری بیکاری خود استفاده کنید. شرایط دریافت بیمه بیکاری برای هر بار استفاده دقیقا شبیه به شرایط دریافت آن در دفعه اول است.
آیا برای دریافت بیمه بیکاری، کارفرما باید معرفی نامه صادر کند؟
برای دریافت بیمه بیکاری، کارفرما باید در نامهای به اداره کار مرکزی استان، دلیل بیکار شدن ناخواسته کارگر را با درج زمان، به صورت مکتوب اعلام کند. رسیدگی به اسناد کارفرمایان و دفاتر قانونی شرکتها که دارای پرونده در تامین اجتماعی هستند، توسط سازمان حسابرسی بیمه تامین اجتماعی انجام میشود.
بیمه بیکاری برای افراد مجرد و متاهل تا چند ماه پرداخت می شود؟
مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری به بیمه شدگان واجد شرایط، نسبت به سابقه پرداخت حق بیمه محاسبه میشود. در حال حاضر کمترین مدت زمان برای واریز بیمه بیکاری افراد مجرد 6 ماه و برای افراد متاهل ۱۲ ماه است. البته که نسبت به سابقه بیمه فرد ممکن است این عدد متفاوت باشد. بیشترین مدت زمان پرداخت بیمه، به افراد متاهل 50 ماه و به افراد مجرد 36 ماه است.
آیا استفاده نکردن از بیمه بیکاری در بازنشستگی تاثیر دارد؟
بر اساس قوانین تامین اجتماعی دریافت بیمه بیکاری به طور کلی عواقبی از لحاظ سابقه بیمه در پی ندارد. اما دریافت آن میتواند بر مبلغ مستمری و حقوق بازنشستگی افراد تاثیراتی داشته باشد. البته از آنجایی که محاسبه مستمری بازنشستگی بر اساس پرداختی حق بیمه افراد در دو سال آخر اشتغال آنها است، اگر دریافت بیمه بیکاری در دو سال آخر مانده تا بازنشستگی نباشد، تاثیری هم بر حقوق بازنشستگی افراد ندارد.
برای دریافت بیمه بیکاری به کجا مراجعه کنیم؟
دریافت بیمه بیکاری مراحل مختلفی دارد. مرحله اول آن ثبتنام است و بجز بخش احراز هویت آن که باید با مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان دولت انجام شود نیازی به حضور فیزیکی ندارد. اما پس از طی کردن مراحل ثبتنام و دریافت پیامک حاوی کد رهگیری باید با در دست داشتن مدارکی که در ادامه ذکر میشود، به همان شعبه تامین اجتماعی که کارفرما برای تنظیم قرارداد مراجعه کرده، بروید. با مراجعه به این شعبه امکان دسترسی آسان به همه سوابق و اسناد شخصیات برای شما به راحتی فراهم میشود.
مراحل درخواست بیمه بیکاری چقدر طول میکشد؟
اگر به موقع و تا پیش از گذشت 30 روز از تایخ بیکاری به سازمان کار و رفاه اجتماعی مراجعه کنید، ظرف مدت زمان 10 روز نمایندگان سازمان تامین اجتماعی مدارک شما را بررسی کرده پس از تایید اقدام به پرداخت آن میکنند. پس حداقل دو هفته و حداکثر 40 تا 50 روز از تاریخ بیکاری شما طول میکشد تا بتوانید مستمری بیکاری خود را دریافت کنید. این بازه طولانی به زمان مراجعه شما بستگی دارد.
- شرایط برای آن دسته از بیمهشدگانی که به علت بروز حوادث غیرمترقبه مانند سیل، جنگ، زلزله و آتشسوزی بیکار میشوند ، متفاوت است و آنها برای دریافت مستمری بیکاری نیازی به داشتن حداقل سابقه ندارند؛ و حتی اگر در روز اول کار بر اثر این حوادث بیکار شوند، میتوانند مقرری بیمه بیکاری دریافت کنند.
در چه صورتی مستمری بیمه بیکاری قطع می شود؟
توجه داشته باشید که مستمری بیکاری به صورت مادام العمر پرداخت نمیشود.در ادامه به برخی از شرایطی که باعث قطع شدن مستمری بیکاری می شود اشاره میکنیم:
- در صورت پیدا کردن کار و اشتغال مجدد بیمه شده؛
- بیمه شده بیکار بدون عذر موجه از شرکت در دوره های کارآموزی خودداری کند؛
- خودداری بیمه شده بیکار از قبول شغل تخصصی خود یا شغل مشابه پیشنهادی؛
- بیمه شده بیکار، مشمول استفاده از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی کلی شود؛
- بازگشت بیمه شده بیکار به کار اولیه خود با دریافت مزد ایام بلاتکلیفی؛
- مدت زمان استحقاقی بیمه شده برای دریافت مقرری بیکاری خاتمه یابد؛
- بیمه شده فوت نماید.
نحوه درخواست قطع بیمه بیکاری
اگر فرد اشتغال مجدد خود را اعلام نکند و در حین داشتن کار جدید همچنان بیمه بیکاری خود را دریافت کند، ممکن است بازرسان متوجه این موضوع شوند. در این صورت بیمه بیکاری فرد قطع میشود و باید مقرری دریافتی از زمان اشتغال را به تامین اجتماعی برگرداند. بنابراین هر زمان که دوباره مشغول به کار شدید، حتما به صورت حضوری به اداره بیمه محل سکونت خود مراجعه کنید و برای قطع بیمه درخواست بدهید.
حقوق بیمه بیکاری در سال 1403 چقدر است؟
حقوق بیکاری فرد بیمهشده در سال 1403، برابر با 55 درصد حقوق پایه خواهد بود. اگر شخص بیکارشده، سرپرست خانوار باشد (تا سقف ۴ نفر)، ۱۰ درصد به مبلغ حقوق او اضافه میشود.
محاسبه میزان مقرری و شرایط دریافت بیمه بیکاری
فرمول محاسبه بیمه بیکاری یکسان است؛ اما با توجه به افزایش حقوق پایه کارمندان و کارگران در هر سال، میزان آن نیز افزایش می یابد مقرری بیمه بیکاری هر فرد بر اساس فرمول زیر محاسبه و مشخص میشود:
همانطور که پیش از این گفته شد، مبلغ حاصل از این فرمول نباید از حداقل دستمزد همان سال که توسط شورای عالی کار تعیین میشود کمتر باشد و از ٨٠ درصد حقوق بیمهشده نیز بیشتر نباشد.
جمع بندی
در زندگی روزمره ممکن اتفاقاتی بیوفتد که انتظارش را نداشتیم و برایش برنامه ریزی نکرده بودیم. یکی از این اتفاقات از دست دادن شغل به صورت غیر ارادی یا همان اخراج است که به دلیل های مختلفی میتواند اتفاق بیوفتد. یکی از تسهیلات بیمه تامین اجتماعی، بیمه بیکاری می باشد و برای حمایت از افرادی است که به طور موقت کار خود را از دست داده اند. در این مقاله از همراه حساب سعی کردیم تمامی مطالب مربوط به بیمه بیکاری را برایتان شرح دهیم تا اگر شرایطش را دارید بتوانید از آن استفاده نمایید.