• 1403/06/21
  • ارسال شده توسط: همراه حساب
  • بخش: مقالات

در این قسمت از مقاله همراه حساب قصد داریم در مورد انواع ثبت معاملات فصلی و تفاوتشان بحث کنیم، جهت مشاهده مطالب با ما همراه باشید.

ثبت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی

مقدمه

یکی از موضوعات مهم و قابل توجه در صورت معاملات فصلی ثبت فاکتور ها می باشد که شرایط آن برای اشخاص حقیقی و حقوقی و همچنین نوع معاملات متفاوت می باشد. بسیاری از حسابداران در زمان ارسال صورت معاملات فصلی این سوال را دارند که فاکتور های خرید و فروش را به صورت تجمیعی ثبت کنیم یا خیر؟ همچنین تفاوت ثبت تجمعی و تجمیعی در چیست ؟ در این مقاله از همراه حساب به بررسی دو نوع ثبت و گزارش تجمیعی و تجمعی می پردازیم و تفاوت آن ها را بیان میکنیم. با ما همراه باشید.

ثبت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی

ثبت تجمیعی در معاملات فصلی

تجمیع به معنای جمع بستن مبالغ چند فاکتور متفاوت است؛ مشروط بر اینکه مبلغ تک تک آنها کمتر از 5% حد نصاب معاملات کوچک باشد. در این روش تمرکز بر مبلغ مورد معامله است و کالای مورد معامله و یا مشخصات طرف مقابل مورد توجه نیست.

شرایط ثبت فاکتور به صورت تجمیعی

  1. خرید ها از اشخاص حقیقی باشد.
  2. مبلغ فاکتور خرید یا فروش از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک کمتر باشد.
  3. ثبت چندین فاکتور از یک شخص حقیقی که مبلغ آنها به تفکیک زیر حد نصاب باشد ،ولی در صورتی که جمع شوند بالای حد نصاب میشوداگر به صورت تجمیعی ثبت شود اشتباه است و بایک تک به تک ثبت شود.
  4. ثبت چندین فاکتور از چند شخص حقیقی متفاوت،درصورتی که جمع مبالغ فاکتور ها بیش از5 درصد حد نصاب باشد مشکلی ندارد. به شرطی که مبلغ تک تک فاکتور ها کمتر از مبلغ مذکور باشد
  • پیشنهاد می گردد ریز اطلاعات خرید های تجمیعی نگهداری گردد تا در مواقع لازم مورد بهره برداری قرار بگیرد.

ثبت تجمعی در معاملات فصلی

وقتی در طول یک فصل از یک شخص حقیقی و یا حقوقی چندین فاکتور (خرید یا فروش) موجود باشد، نیاز به ثبت تفکیکی تک تک فاکتورها نیست؛ بلکه می‌توان کلیه مبالغ را طی یک رکورد تجمعی به نام طرف مقابل مربوطه با مشخصات کامل او ثبت نمود. در این روش نوع کالا یا خدمات و یا تعداد فاکتورهای قابل ثبت و حتی رعایت حد نصاب معاملات کوچک مهم نیست؛ تنها مبلغ خرید و فروش و مشخصات کامل طرف مقابل ثبت می‌شود. نکته قابل توجه در ثبت تجمعی مربوط به یک فصل بودن کلیه معاملات است.این اقلام چون ارزش استفاده در رسیدگی مالیاتی را ندارند به همین دلیل به این صورت فرستاده می شوند.

  • "نگهداری اسناد و مدارک معاملات" در هر دو حالت ثبت تجمیعی و تجمعی به منظور رسیدگی مالیاتی احتمالی، الزامی است. تنها در خصوص معاملات کم ارزش نگهداری اسناد و مدارک الزامی نیست.

اگر به دنبال یادگیری حسابداری به صورت عملی و حرفه ای می باشید سایت آموزشی "همراه حساب" بهترین گزینه برای شماست. با دوره های متنوع و جامع ما ،می توانید حسابداری را از مبتدی تا پیشرفته به صورت کاملا حرفه ای آموزش ببینید و موفقیت شغلی تان را تضمین کنید.

ثبت فاکتورهای اشخاص حقوقی و شرکت‌ها

برای معامله با اشخاص حقوقی و شرکت‌ها، همواره باید گزینه “مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی” را فعال نمایید. همچنین بهتر است فاکتورها را برای اشخاص حقوقی به صورت تجمیعی ثبت نکنید؛ زیرا در این صورت برای تطبیق لیست سامانه جستجوی مودیان با گزارش طرف مقابل، دچار مشکل خواهید شد.

تفاوت ثبت تجمیعی با ثبت تجمعی و نحوه ارسال

تفاوت ثبت تجمیعی با ثبت تجمعی

 

شرح

ثبت تجمیعی

ثبت تجمعی

طرف مقابل مورد معامله

اشخاص حقیقی – اشخاص حقوقی

اشخاص حقیقی

نوع فاکتور

فاکتورهای مربوط به یک شخص

فاکتورهای مربوط به اشخاص مختلف

ثبت مشخصات طرف مقابل

بله

خیر

امکان بررسی اطلاعات در زمان رسیدگی مالیاتی

بله

بله

تعیین نوع کالا یا خدمت

خیر

خیر

 

نحوه ارسال تجمیعی صورت معاملات فصلی

برای ثبت فاکتور به صورت تجمیعی در صورت معاملات فصلی، مراحل زیر را دنبال نمایید.

  1. ورود به سامانه ارسال صورت معاملات فصلی
  2. ورود به صفحه صورت معاملات فصلی برای فصل مربوطه
  3. انتخاب گزینه “ثبت رکورد (خرید/فروش) جدید”
  4. انتخاب گزینه “معاملات کمتر از 5% مبلغ حد نصاب”
  5. ثبت مجموع مبالغ معاملات مورد نظر همراه با مالیات و عوارض مشمول
  6. ثبت نهایی اطلاعات با انتخاب گزینه “ثبت”

*پس از اجرای قانون دائمی ارزش افزوده از دی ماه 1400، در زمان ثبت ارزش افزوده برای خرید و فروش، نیازی به تفکیک مالیات و عوارض ارزش افزوده نیست. در واقع می‌توان مبلغ ارزش افزوده را به صورت یکجا در داخل یک فیلد در صورت معاملات ثبت نمود.

 جمع بندی

دو واژه ی "تجمیعی "و "تجمعی" که متاسفانه در متن قانون تعریف درستی از این کلمات ارائه نشده است و این مسئله موجب برداشت‌های متفاوت و گاهی غلط از این واژه‌ها و در نتیجه اقدام نادرست برخی حسابدارها می‌شود. با توجه به اهمیت این موضوع و سوال های پرتکرار در این زمینه تیم همراه حساب مطالب مفید و کاربردی را در قالب مقاله های رایگان در خدمت شما عزیزان قرار داده است. امیدواریم مطالعه این مقاله برایتان مفید و ثمر بخش باشد.