- 1402/11/17
- ارسال شده توسط: همراه حساب
- بخش: مقالات
در این مقاله از همراه حساب قصد داریم در مورد ناگفته های شغل حسابداری بحث کنیم، جهت مشاهده مطالب با ما همراه باشید.
راهنمای مطالعه
مقدمه
حسابداری یکی از مشاغلی است که طرفداران زیادی در کشور ما دارد. با توجه به نیاز شرکتهای کوچک و بزرگ به شغل حسابداری، آمار بیکاری در این شغل بسیار پایین است. درواقع همواره فرصت شغلی مناسبی برای متخصص حسابداری وجود دارد. شاید یکی از دلایل اصلی افراد برای حضور در این رشته، همین موضوع باشد. به همین دلیل رشته حسابداری یکی از محبوبترین رشتههای تحصیلی محسوب میشود.
حسابداری یکی از شغلهایی است که به دلیل سر و کار داشتن با مسائل مالی شرکت یا سازمان، حساسیت بسیار بالایی دارد. به همین دلیل مجموعههای اقتصادی برای استخدام حسابدار، وسواس و دقت زیادی به خرج میدهند. با تمام این اوصاف این شغل چه وظایفی برعهده دارد؟ برای تبدیل شدن به حسابدار حرفهای چه مهارتهایی نیاز دارید؟ آیا این شغل آینده و درآمد مناسبی دارد؟ اگر تمایل دارید در مورد شغل و رشته حسابداری اطلاعات جامعی در اختیار داشته باشید و با فرصتهای شغلی آن آشنا شوید، ادامه این مطلب را از دست ندهید. همراه حساب، همراه شما در حساب و کتاب.
شغل حسابداری
حسابداری یکی از شغلهایی است که طرفداران زیادی دارد. این شغل که دارای موضوعات بسیار گستردهای است از بازار کار نسبتا خوبی هم برخوردار است. با توجه به رشد و افزایش شرکتها، نیاز به وجود حسابدار بیش از پیش احساس میشود. به طور کلی حسابداری شامل تمام فعالیتهای مربوط به امور مالی یک کسب و کار میشود. تمامی امور مالی، اقتصادی، مالیاتی، سرمایهگذاری، بودجه و … در حوزه فعالیت حسابداری قرار دارند. به همین دلیل حسابداری یکی از شغلهای مهم هر سازمان است که در در زمان مصاحبه شغلی حسابداری دقت زیادی را به خرج می دهند.
حسابدار به چه کسی گفته میشود؟
حسابدار شخصی است که تمامی فعالیتهای مربوط به شغل حسابداری را انجام میدهد. حسابدارها با توجه به تخصص و مهارتهای خود در شرکتهای مختلفی مشغول به کار میشوند. یک حسابدار فعالیتهای مختلفی، ازجمله بررسی امور مالیاتی، بررسی وضعیت مالی، ثبت اسناد مالی و … را برعهده دارد. افرادی که به عنوان حسابدار استخدام میشوند، دارای تحصیلات آکادمیک در این حوزه هستند. این افراد در ابتدا به عنوان کارآموز مشغول به فعالیت میشوند و بعد از کسب تجربه به عنوان حسابدار استخدام خواهند شد. البته ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که دورههای آموزش حسابداری هم در برخی آموزشگاهها برگزار میشود. پیشنهاد ما برای شما مشاهده دوره های کامل و جامع حسابداری همراه حساب است.
مشاغل حسابداری
معرفی انواع شغل های حسابداری
به طور کلی فردی که در شغل حسابداری مشغول به فعالیت است، باید نسبت به صحت صورتهای مالی اطمینان حاصل کند. حسابدار صورتهای مالی را تهیه کرده و آنها را از نظر قانونی بودن بررسی میکند. مشاغل حسابداری باتوجه به نوع و حوزه فعالیتی که انجام میدهند، متفاوت هستند. بعضی از مشاغل حسابداری عبارتند از:
- حسابداری عمومی
- حسابداری خصوصی
- حسابداری خدمات مالی
- حسابداری غیر انتفاقی
- حسابداری دولتی
که توضیحات را در ادامه می خوانید.
حسابداری عمومی
این نوع حسابداران برای شرکتهای حسابداری، منطقهای، محلی یا بینالمللی کار میکنند و خدمات حسابداری مشتریان شرکتها را ارائه میدهند. برای حسابداری عمومی، داشتن تخصص در زمینههای حسابرسی، تهیه اظهارنامه مالیاتی، برنامهریزی مالی و … ضروری است.
حسابداری خصوصی
در این نوع حسابداری، حسابداران توسط شرکتها استخدام میشوند. این شرکتها میتوانند کوچک یا در سطح بینالمللی باشند. در این شغل حسابداری، حسابدار در تصمیماتی، ازجمله مدیریت مالیات، معاملات مختلف، ارتباط بین بانکی و … حق دخالت دارد.
حسابداری خدمات مالی
حسابداران خدمات مالی برای انواع موسسات و بانکهای تجاری مشغول به فعالیت میشوند. با توجه به مهارتی که دارند، مسئولیتهای متنوعی برعهده آنها گذاشته میشود. آنها تحلیل اعتبارات، اخذ وام، مدیریت وجوه، مدیریت داراییها و … را عهدهدار میشوند.
حسابداری غیرانتفاعی
حسابدارانی که توسط شرکتهای غیرانتفاعی استخدام میشوند، مسئولیتهای متعددی را برعهده دارند. این مسئولیتها، شامل جمعآوری کمکهای مالی، تهیه صورتهای مالی، رعایت قوانین مالی غیرانتفاعی و … میشود.
حسابداری دولتی
دولت این نوع حسابداران را برای انجام حسابرسی و بررسی صورتهای مالی و انطباق آنها با مقررات استخدام میکند. همچنین این حسابداران تحقیقات در مورد پیشرفتهای حسابداری را انجام میدهند.
اهداف، وظایف و مهارت های حسابداری
شغل حسابداری چه مهارتهایی نیاز دارد؟
برای برتری در هر شغلی به مهارتهای مختلفی نیاز است. یک حسابدار برای رسیدن به موفقیت در شغل خود، باید دارای مهارتهای زیر باشد:
- درک ریاضیات
- توانایی کار فردی و گروهی
- مسلط به امور مالی و تجاری
- مهارت ارتباطی
- توانایی حل مسئله
- تسلط به مهارتهای کامپیوتری
آشنایی با وظایف شغل حسابداری
همانطور که اشاره کردیم، یک حسابدار بسته به نوع شرکتی که در آن مشغول به فعالیت است، وظایف مختلفی برعهده دارد. با این وجود میتوان به صورت کلی وظایفی را برای یک حسابدار درنظر گرفت. این وظایف در ادامه بررسی میشوند:
- اسناد مربوط به معاملات تجاری را ثبت و بررسی میکند.
- پیشنهادات مالی مختلفی برای فعالیتهای اقتصادی در بازار ارائه میدهد.
- نتایج مالی مربوط به وضعیت اقتصادی شرکت را تجزیه و تحلیل میکند.
- تهیه و تنظیم گزارشهای مالی را انجام میدهد.
- بررسی و انطباق پروسههای مالی مختلف با مقررات مالی را برعهده دارد.
چگونه میتوان به یک حسابدار حرفهای تبدیل شد؟
با توجه به گستره فعالیتهای مالی در هر شرکتی، حسابدار باید شرایطی را داشته باشد. به طور کلی برای تبدیل شدن به یک حسابدار ماهر، باید شرایطی داشت که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
تحصیلات رشته حسابداری
یکی از بدیهیترین راهها برای تصدی شغل حسابداری، تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی است. درواقع یک حسابدار حداقل باید دارای مدرک کارشناسی در رشتههای حسابداری، مدیریت مالی، اقتصاد و … باشد. بیشتر شرکتها استخدام حسابدار با تحصیلات آکادمیک مرتبط را ترجیح میدهند. البته قطعا داشتن مدرک کارشناسی ارشد رشتههای مربوط به حسابداری، امتیاز بسیار بالاتری برای استخدام دارد. همچنین برای شغل حسابداری، میتوان در دورههای آموزشی مختلف، ازجمله آموزش حسابداری، ارتباطات تجاری، قوانین مالی، قوانین کسب و کار و … شرکت کرد. شرکت در دورههای حسابداری رسمی (CPA) هم کمک زیادی به استخدام افراد به عنوان حسابدار میکند.
آموزش حسابداری
یکی از مهمترین شرایط برای تصدی شغل حسابداری، گذراندن دورههای عملی یا کارآموزی است. درواقع صرف داشتن مدرک تحصیلی آکادمیک، نشاندهنده توانایی فرد در این حوزه نیست. یک حسابدار علاوهبر مهارتهای مرتبط با حسابداری، باید تجربه کار با صورتهای مالی و … را هم داشته باشد. به همین دلیل بعد از پایان دوره تحصیل، حتما باید مدت زمان مشخصی را کنار حسابداران حرفهای مشغول به فعالیت شوند تا با نحوه کار آشنایی داشته باشند. همچنین هر سازمانی برای استخدام حسابدار، شیوههای خاص خود را دارد. به همین دلیل بعد از استخدام، شرکت مربوطه آموزشهای لازم را برای حسابدار برگزار میکند. همچنین شما می توانید در دوره آموزش حسابداری همراه حساب شرکت کنید.
اخذ مجوز حسابداری
طبیعتا برای داشتن هر شغلی باید مدارک و مجوزهای لازم اخذ شوند. بعد از گذراندن دورههای لازم در شرکت مربوطه، باید برخی از مجوزها و مدارک هم توسط حسابدار کسب شوند. این مدارک عبارتند از:
- مدرک مربوط به دوره حسابداری مدیریت (CMA)
- مدرک حسابداری عمومی (CPA)
- مدرک مربوط به دوره خبره مالی (CFA)
- مدرک دوره حسابرسی داخلی (CIA)
هر حسابدار برای کسب موفقیت بیشتر، باید دورههای مربوطه را سپری کند. درواقع وجود این مهارتها به ارتقای شغلی فرد هم کمک شایانی میکند.
حسابدار چه هدفی را دنبال میکند؟
در هر سازمان یا شرکتی، حسابدار یا شغل حسابداری هدفی را دنبال میکند. درواقع یک حسابدار تلاش میکند وضعیت مربوط به آمار و ارقام مالی شرکت یا سازمان را بهبود ببخشد. این کار از طریق جمعآوری و ثبت اطلاعات مالی و تهیه گزارشهای مربوط به آن صورت میگیرد. به طور کلی هدف حسابدار ایجاد تراز مالی مناسب برای شرکت است. یک حسابدار اسناد مربوط به دریافتها و پرداختها، سود و زیان، حقوق و دستمزد، هزینه و درآمد و … را تهیه و تنظیم میکند. همچنین تمامی این اسناد ثبت شده را با قوانین مالی حاکم بر بازار منطبق میکند.
فرصت شغلی و محیط کاری حسابداری
آشنایی با محیط کاری شغل حسابداری
همانطور که اشاره شد، این شغل نقش حساسی در هر سازمان یا شرکتی دارد. به همین دلیل معمولا حسابداران به صورت تمام وقت در مجموعه مشغول به فعالیت میشوند. البته ساعت کاری هر شرکت یا سازمانی با توجه به قوانین حاکم بر آن مجموعه متفاوت است. یک حسابدار ممکن است به صورت انفرادی در طول شبانهروز، اقدام به تهیه و تنظیم صورتهای مالی کند. همچنین ممکن است تمام فعالیتهای مرتبط با وضعیت مالی شرکت، توسط تیم یا مجموعه حسابداری صورت بگیرد. به همین دلیل باید از روحیه کار تیمی هم برخوردار باشد.
رشته حسابداری چه فرصتهای شغلی ایجاد میکند؟
یکی از مزایای مهمی که شغل حسابداری دارد، وجود فرصتهای شغلی بسیار متنوع و گسترده است. همین موضوع افراد زیادی را برای گرفتن مدرک حسابداری یا تحصیل در این رشته ترغیب میکند. به طور کلی حسابداری فرصتهای شغلی زیر را برای افراد ایجاد میکند:
- حسابدار
- سرپرست حسابداران
- حسابدار صنعتی
- حسابدار عمومی
- حسابدار دولتی
- حسابدار مالیاتی
- حسابدار انبار
- حسابدار مالی
- حسابدار حقوق و دستمزد
- مدیریت مالی
- حسابدار بیمه
- تحلیلگر حسابداری
- تحلیلگر مالی
ویژگیهای شخصیتی مورد نیاز شغل حسابداری
هر شغلی به خصوص شغلهای حساس، نیازمند برخورداری از ویژگیهای خاصی است. شغل حساس حسابداری هم از این قاعده مستثنی نیست. حساس بودن این شغل به دلیل سر و کار داشتن آن با وضعیت مالی مجموعه اقتصادی است. به همین دلیل اولین ویژگی مهمی که یک حسابدار باید داشته باشد، امانتداری است. درواقع حسابدار باید اطلاعاتی، ازجمله درآمد و هزینههای شرکت یا سهامداران را محفوظ نگه دارد. اگر شخص به عنوان سرپرست حسابدار مشغول به فعالیت باشد، باید دارای شخصیت رهبری یا کنترل باشد. درواقع باید بتواند مجموعهای از حسابداران را مدیریت کند. همچنین باید وقتشناس باشد. داشتن مهارت مدیریت زمان به دلیل حساسیت بالای این شغل ضروری است.
درآمد و مشکلات
بررسی وضعیت درآمد شغل حسابداری
یکی از دغدغههای افرادی که به دنبال این شغل هستند، آگاهی از وضعیت درآمدی حسابداری است. درآمد یک حسابدار باتوجه به نوع فعالیت و شرکتی که در آن مشغول به فعالیت است، متفاوت خواهد بود. به طور کلی درآمد حسابدار به فاکتورهای مختلفی، ازجمله سطح تحصیلات، سطح مهارت، سابقه کاری، مهارتهای مربوط به نرم افزارهای حسابداری و توافق با کارفرما بستگی دارد.
باتوجه به فاکتورهای مطرح شده، درآمد حسابداری متغیر است. همچنین باتوجه به این که بیشتر سازمانها، اعم از کوچک و بزرگ به حسابدار نیاز دارند، حقوق این شغل بین ۳ تا ۳۰ میلیون در ماه تخمین زده میشود. البته این میزان درآمد باتوجه به مهارتها و سطح تحصیلات هر فرد متفاوت است.
شغل حسابداری چه مشکلاتی را پیشرو دارد؟
قطعا همه شغلها علاوهبر مزایای بیشمار، معایبی هم دارند. شغل حسابداری هم از این قاعده مستثنی نیست. البته مشکلاتی که در ادامه مطرح میشوند، ممکن است برای همه شغلها یکسان باشد. این مشکلات عبارتند از:
- ارائه پیشنهادات وسوسهانگیز و غیراخلاقی در مورد درآمدهای شرکت
- احتمال بروز آسیبهای مختلف به گردن، ستون فقرات، دست و … در اثر نشستنهای طولانی مدت پشت میز کار
- احتمال ایجاد مشکلات روحی و روانی ناشی از فشار و استرس کاری
- پاسخگویی در برابر هرگونه مشکلات مالی ایجاد شده برای مجموعه اقتصادی
نتیجه گیری
شغل حسابداری یکی از مشاغل حساس برای همه مجموعههای اقتصادی است. برای تصدی این شغل باید مهارتهای مختلفی کسب شوند. هرچقدر سطح مهارت و تحصیلات بالاتر باشد، احتمال استخدام هم افزایش پیدا میکند. همچنین شانس فرد برای افزایش درآمد بیشتر میشود. به همین دلیل بهتر است بعد از تحصیل در رشتههای مرتبط با حسابداری یا دورههای آن، مهارتهای لازم نیز اخذ شوند. این مهارتها، شامل CPA، CIA، CFA و … است.
همچنین باید از ویژگیهای شخصیتی، ازجمله وقتشناس بودن، اخلاق حرفهای، تجزیه و تحلیل مسائل، قدرت درک بالا و … برخوردار باشد. به طور کلی حسابدار کلیه صورتهای مالی یک شرکت را مورد بررسی قرار میدهد. این صورتهای مالی باید منطبق با مقررات باشند. همچنین تهیه و تنظیم اسناد مالی به صورت دقیق برعهده حسابدار است.
این اسناد تمام فعالیتهای مالی شرکتها، اعم از پرداختها و دریافتها، پرداخت مالیات و … را شامل میشوند. برای فعالیت در این رشته یا کسب مهارت های بیشتر در خصوص حسابداری با شماره 33358056 تماس بگیرید و از مشاوره رایگان متخصصین آکادمی همراه حساب بهرهمند شوید.