• 1403/03/20
  • ارسال شده توسط: همراه حساب
  • بخش: مقالات

در این قسمت از مقاله همراه حساب قصد داریم در مورد مفاصا حساب و انواع آن بحث کنیم، جهت مشاهده مطالب با ما همراه باشید.

مفاصا حساب و انواع آن

مقدمه

شاید تاکنون اصطلاح مفاصا حساب را در بسیاری از مفاهیم مرتبط با آموزش حسابداری، قراردادها و امور مالی به گوش‌تان خورده باشد.در این قسمت از سری مقاله های رایگان همراه حساب قصد داریم درمورد مفاصا حساب و انواع مختلف آن اطلاعات مفیدی برایتان ارائه دهیم . برای آشنایی بیشتر با این موضوع با ما همراه باشید.

مفاصا حساب چییست؟

عبارات مفاصا حساب در زبان انگلیسی با عبارت account settling خوانده می شود. این عبارت در زبان انگلیسی به معنای تسویه کردن یک حساب است.

به طور زمانی می توانیم بگوییم مفاصا حساب زمانی  باید انجام شود که قرارداد 2 طرف حقوقی یا حقیقی در حال پایان باشد و زمان تسویه حساب بین طرفین قرارداد باشد. در واقع زمانی قرارداد بین دو طرف به پایان می رسد نوبت به مرحله تسویه حساب و حسابرسی است که به این مرحله مفاصا حساب می گوییم.

معنی مفاصا حساب از زبان حسابداری

در تعریف مفاصا حساب به زبان حسابداری باید بگوییم که مفاصا حساب برگه ای است که طی آن تمام جزئیات حساب های بدهکاری و بستانکاری ذکر می شود و مراحل تسویه حساب نیز در آن ذکر می شود.

زمانی می‌توان گفت که مفاصا حساب به پایان رسیده که دیگر هیچ حساب بدهی و درآمدی بدون حسابرسی باقی نمانده باشد.

انواع مفاصا حساب

  • مفاصا حساب بیمه

مفاصا حساب بیمه یکی از انواع مفاصا حساب است که به واسطه آن تسویه حساب با سازمان های بیمه گر همچون بیمه تامین اجتماعی صورت می گیرد.

طبق ماده های 37 و 38 قانون تامین اجتماعی این تسویه حساب روند و فرایند خاص خود را دارد. به عبارت دیگر،پس از پرداخت بدهی مرتبط با بیمه به سازمان تامین اجتماعی، برگه تسویه حسابی تحت عنوان مفاصا حساب بیمه دال بر تسویه کامل بدهی متقاضی صادر می‌شود.

در این برگه تمام جزئیات قرارداد، از جمله مبلغ قرارداد، ماخذ محاسبه‌ی حق بیمه و … به‌طور کامل ذکر شده و تحویل متقاضیان می شود. بر این اساس در مواقعی که قرارداد دو طرفه شخص حقوقی یا حقیقی پایان یابد و در زمان تسویه حساب بین طرفین قرارداد، پس از اتمام قرارداد باید جهت دریافت مفاصا حساب اقدام گردد .

  • مراحل درخواست مفاصا حساب بیمه
  1. ارسال نامه درخواست مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی
  2. ارائه یک نسخه قرارداد به تامین اجتماعی
  3. ارسال لیست کارکنان به تامین اجتماعی
  4. محاسبه حق بیمه توسط تامین اجتماعی
  5. صدور نامه مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی

 

 

  • مفاصا حساب مالیاتی

مفاصا حساب مالیاتی به معنای تسویه حساب بدهی مالیاتی است  و نکته مهم اینکه تسویه حساب مالیاتی بعد از تایید صحت مدارک اعلام شده انجام میشود .در حقیقت مودی مالیاتی وظیفه دارد صورت سود و زیان و اظهارنامه مالیاتی را به سازمان مالیات ارائه دهد.

بعد از ارائه مدارک لازم توسط مودی و بررسی‌های لازم در سازمان مالیات، مبلغ بدهی مالیاتی اعلام می‌شود. مودی وظیفه دارد این بدهی را تسویه کند و به همین علت باید صورت‌حساب‌های بدهی‌های خود را دریافت کند. مفاصا حساب مالیاتی به تمام مالیات‌های ارزش افزوده، صورتحساب فصلی و… اشاره می‌کند.

مراحل دریافت مفاصا حساب مالیاتی

  1. پرداخت اصل بدهی مالیاتی به اداره دارایی و دریافت رسید
  2. تنظیم درخواست کتبی با موضوع دریافت مفاصا حساب مالیاتی و ارسال آن به اداره امور مالیاتی
  3. بررسی موضوع درخواست، تائید رئیس امور مالیاتی و یا رئیس گروه مالیاتی و ارسال درخواست شما به واحد مالیاتی
  4. تهیه خلاصه پرونده مالیاتی مودی درخواست کننده مفاصا حساب مالیاتی توسط کارشناسان امور مالیاتی
  5. تائید خلاصه وضعیت مالیاتی و تسویه حساب مالیاتی مودی مالیاتی توسط رئیس اداره مالیات و یا رئیس گروه مالیاتی
  6. ثبت خلاصه وضعیت پرونده مالیاتی تائید شده در پرونده مالیاتی متقاضی
  7. در صورت وجود بدهی قطعی این موضوع باید به مودی مالیاتی یا وکیل مالیاتی او ابلاغ گردد
  8. در صورت دریافت ابلاغیه اعلم بدهی باید این بدهی مالیاتی توسط خود مودی و یا وکیل قانونی آنها پرداخت گردد
  9. در صورت نبود بدهی و یا تصفیه حساب بدهی برگه عدم بدهی صادر می شود و برگه ای مبنی بر تسویه حساب مالیاتی به مودی و یا وکیل وی تحویل داده می شود

 

مفاصا حساب ملک

مفاصا حساب ملکی، مفاصا حساب ساختمان و مفاصا حساب شهرداری. این 3 مورد تمام نام‌هایی است که برای یک مفهوم و یک موضوع به کار می‌رود. برای دریافت پایانکار ساختمان، باید مفاصا حساب شهرداری را انجام دهید. یا اگر ملک خود را به اجاره و رهن داده باشید، باید به ازای هر سال مالیات به شهرداری بپردازید. هنگام انتقال املاک تجاری، یکی از مهم‌ترین مدارک مورد نیاز برگه تسویه حساب یا مسافر شهرداری است که مشخص میکند آیا ملک به شهرداری بدهکار است یا خیر

 

مفاصا حساب ارزش افزوده

طبق قانون سازمان امور مالیاتی، مشمولین مالیات بر ارزش افزوده موظف هستند تا 15 روز پس از پایان هر فصل اظهارنامه ارزش افزوده را ارائه دهند .هر مودی باید مالیات بر ارزش افزوده کالاها و خدمات مشمول قانون خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی ثبت و پرداخت کند.

مفاصاحساب مستأجر

بر اساس ماده 54 قانون، در موارد زیر میزان اجاره‌بها بر اساس جدول اجاره املاک مشابه تعیین خواهد شد:

قرارداد وجود نداشته باشد.

از ارائه قرارداد خودداری شود.

مبلغ درج‌شده در قرارداد کمتر از 80% ارقام مندرج در جدول املاک مشابه اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی باشد.

 

مفاصا حساب مالیاتی خودرو

یکی از مواردی که به آن مالیات تعلق می گیرد بخش مشاغل مربوط به خودرو می باشد که پس از تعیین میزان مالیات و تسویه، شخص مورد نظر می تواند مفاصا حساب مالیاتی خود را دریافت کند و برای انجام این روند، مودی می تواند به دفاتر پیشخوان خدمات دولت و دفاتر پستی مراجعه کند. از جمله:

خودرو های مسافربری

باری

سنگین و نیمه سنگین

ماشین آلات راه سازی و صنعتی

صاحبان نمایشگاه ها

مفاصا حساب پیمانکاری

مفاصا حساب پیمانکاری، یک بحث گسترده و جامع است. یعنی علاوه بر مفاصا حساب بیمه، مفاصا حساب حقوق و دستمزد کارگران و کارمندان را هم شامل می‌شود. پیمانکار علاوه بر اینکه باید لیست کارگران و کارمندان تحت قرارداد خود را به سازمان کار و امور اجتماعی تحویل دهد، لیست حق بیمه و پرداخت آن را هم باید به دست سازمان  تامین اجتماعی برساند.

 

مفاصا حساب سهام

برای نقل و انتقال سهام هم مالیات در نظر گرفته می‌شود که میزان آن 4 درصد ارزش اسمی سهام است. پرداخت این مالیات وظیفه انتقال‌دهنده است. بعد از پرداخت وجه مالیات، گواهی تسویه حساب مالیاتی سهام صادر خواهد شد. برای دریافت مفاصا حساب سهام، باید به صورت حضوری به سازمان مالیات مراجعه کنید.

سخن پایانی

در این مقاله از همراه حساب به بررسی مفاصا حساب و انواع آن پرداختیم . مفاصا در ساده ترین شکل به عنوان تسویه حساب در نظر گرفته می شود.و در زمینه های مختلفی از جمله ، مالیات بر ارزش افزوده ، نقل و انتقال و اجاره املاک، نقل و انتقال خودرو، بیمه تأمین اجتماعی، نقل و انتقال سهام و…کاربرد دارد. امیدواریم این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد.